Oyun terapisi nedir? Ne zaman bir oyun terapistine başvurulmalı?

oyun terapisi
78 Views

Oyun terapisi, çocukların yaşadıkları zorlanmaları, duygularını ve olumsuz deneyimlerini ifade etmelerini sağlayan bir süreçtir. Bu süreçte çocuklar kelimeler yerine oyuncaklar ve oyunlar aracılığıyla kendilerini ifade ederler. Oyun terapisi, çocukların iç dünyalarını anlamak ve onlara yardımcı olmak için etkili bir yöntemdir.

Oyun Terapisinin Önemi

Oyun terapisi, çocukların duygularını ifade etmelerine ve iç dünyalarındaki zorlukları dışa vurmalarına olanak tanır. Oyun odasında oyun terapisti ile kurulan güven ilişkisi, çocukların yaşadıkları yoğun duyguları dışa vurmalarını sağlar. Bu süreç, çocukların kendilerini rahatlamış hissetmelerine ve sorunlarının anlaşılmasına yardımcı olur.

Oyun Terapisi Sürecinin Faydaları

Oyun terapisi süreci ilerledikçe, çocuklar anlaşıldıklarını hissettikçe, yaşamlarına, olaylara ve ilişkilere bakış açıları değişir. Davranışlarında olumlu değişiklikler gözlemlenir ve başkalarıyla olan ilişkilerinden keyif almaya başlarlar. Bu süreçte ebeveynler de çocukları ile olan ilişkilerini yeniden yapılandırma fırsatı bulurlar.

Ne Zaman Oyun Terapistine Başvurulmalı?

Çocuklar zaman zaman zor süreçler yaşayabilirler. Bu süreçlerle başa çıkmakta zorlanan çocuklar, belirli davranışlarla zorlandıklarını gösterebilirler. Bazı yaşam olayları sonrasında çocuklarınızın zorlanmaları, bir uzman desteğine ihtiyaç duyduğunuzu gösterebilir. Bu durumlar şunlar olabilir:

  • Ebeveynlerin boşanması
  • Kardeş doğumu
  • Ebeveyn kaybı
  • Ebeveynlerden uzun süre ayrı kalma
  • Huzursuz aile ortamına tanık olma
  • Travmatik deneyimler (deprem, yangın, trafik kazası gibi)
  • Evlat edinilmiş olma
  • Uzun süreli alt ıslatma, kaka kaçırma, kaka tutma, uyku ve yemek problemleri, şiddet davranışı, inatlaşma, dikkatini yaptığı işlere verememe, tırnak yeme, çocukluk çağı mastürbasyonu, içe kapanma gibi durumlar

Ayrıca, çocukluk depresyonu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, özgüven sorunları, adaptasyon sorunları ve fiziksel veya kronik bir hastalık karşısında yaşanan zorlanmalar, günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başladığında oyun terapisi desteğine başvurabilirsiniz.

Sonuç

Oyun terapisi, çocukların duygusal ve psikolojik sorunlarını ifade etmelerine ve bu sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olan etkili bir terapi yöntemidir. Eğer çocuğunuzun zorlandığını gözlemliyorsanız ve bu durum günlük yaşamı olumsuz etkiliyorsa, bir oyun terapistine başvurmanız faydalı olacaktır.

Psikolog Sultan Uncu

Leave Comment