Çocuk ve Ergen Danışmanlığı
Gelişim yaşam boyu devam eden bir süreçtir ve her dönem yaşantımızda olumlu veya olumsuz izler bırakmaktadır. Çocukluk döneminde yaşadığımız zorlanmalarda, hayatımızı, bireysel gelişimizi şekillendir. Dolayısıyla, çocukluk döneminde karşılaşılan davranışsal veya duygusal sorunlar söz konusu olduğunda da göz ardı edilmemeli ve onların çözümlenmesi için destek alınması gerekmektedir.
Çocukların, yaşamda karşılaştığı olumsuz durumların etkisini azaltmak veya tamamen sonlandırmak, olumsuz tutum ve davranışların sebebini anlamak, çözüm bulmak, yaşamda karşılaştığı zorluklar karşısında destekleyici çalışmalar yapmak amacıyla aileler destek arayışına girebilirler. Çocukluk döneminde yaşanılan zorlanmalar söz konusu olduğunda, ebeveyn danışmanlığı ve oyun terapisi yöntemleriyle destek sağlanabilir.
Ergenlik dönemi, bireyin hem kendisi hem de ebeveynleri için sancılı bir süreç olup, Bireyin büyüdüğü, değiştiği, başkalaşım ve dönüşüm yaşadığı, kimlik kazanmaya, mesleğini belirlemeye çalıştığı ve tüm bunların da etkisiyle inişli çıkışlı duygular yaşadığı olağan ve geçici bir süreçtir.
Fransız Psikanalisti Françoise Dolto, çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemindeki bireyin, tıpkı yaşama alışmaya çalışan yeni doğan gibi kırılgan ve hassas olduğunu belirtir ve ergenlik dönemindeki bireyi kabuk değiştiren yengeçlere benzetir. Yengeçler kabuk değiştirme sürecinde zayıf ve savunmasızdırlar. Bu dönemde yaralanırlarsa, bu yaraların izlerini ömür boyu taşıyabilirler.
Ergenlik dönemi bir çok değişimi beraberinde getirirken haliyle bu duruma uyumlanmak zor olabilir. Bu süreçte destek almaktan kaçınmak, görmezden gelmek veya zamana bırakmak yerine, çözüm yolları aramak hem bireyin gelişimi hem de aile içi dengeler açısından önemlidir. Bu dönem bireylerin beyin gelişimleri hızlı olduğu için; duygusal veya davranışsal sorunları çözmek için alınan desteklerde de hızlı dönüt alınabilir.
Ergenlik dönemindeki bireylerin duygusal ve davranışsal sorunları için destek almak, ailenin bu süreçte destekçi olması; gelecekleri için umutlu, olumlu beklentiler içinde olmasını sağlayabilir; yaşamda karşılaştığı zorluklara uyum sağlama becerisini arttırabilir.